Jäähyväiset politiikalle -haastattelu: Matti Saarinen

Politklinikan “Jäähyväiset politiikalle” -haastattelusarjassa haastatellaan vapaaehtoisesti paikastaan luopuvia kansanedustajia ennen eduskuntavaaleja 2015.

Ensimmäinen kysymys: Millaisia ohjeita antaisit henkilölle joka on näissä eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla?

Ole oma itsesi, ole läsnä, kuuntele katso silmiin, ole levollinen ja älä räplää kännykkääsi. Pidä kiinni sovituista tilaisuuksista ja mene niihin ajoissa. Varo antamasta kiireistä ja/tai epäluotettavaa kuvaa itsestäsi.
Kunnioita muita ehdokkaita.

Toinen kysymys: Mikä on ollut paras hetkesi eduskunnassa?

Kun olen valtiovarainvaliokunnan jäsenenä voinut suoraan vaikuttaa veteraani-, urheilu-, nuoriso-, ym. kansalaisjärjestöjen toiminta-avustusten lisäämiseen.

Kolmas kysymys: Mikä on ollut masentavin hetkesi politiikassa?

Erään eduskunnan virkamiehen tekemä kavallus.

Neljäs kysymys: Ketkä viisi viiden eri puolueen kansanedustajaa ovat vakuuttaneet sinut työskentelyllään ja ajattelullaan ja miksi?

Kari Uotila, hyväntahtoinen rehti toveri. Leena Rauhala, vaatimaton, mutta luotettava neuvottelukumppani, Thomas Blomqvist asiallinen ja reilu naapurikunnan edustaja, Riitta Uosukainen, puhui aina eduskunta instituution puolesta hyvää ja puolusti sitä. Hän ei sortunut halpaan populismiin arvostelemalla ja haukkumalla johtamaansa organisaatiota.
Mauri Pekkarinen, armoton väittelijä, tuntee hyvin asiat, huumoriakin löytyy. On lisännyt kieleemme sanan ” pekkaroida”.

Viides kysymys: Mitä muuttaisit eduskunnan työskentelyssä?

Korjaisin kuntalakia siten, että ministerien ja edustajien olisi pidättäydyttävä kuntapolitiikasta toimikautensa aikana ( mm. Ajankäyttö- ja intressi ristiriita). Tuolloin eduskunta voisi ottaa työpäivikseen myös maanantait.
Elävöittäisin kyselytunti menettelyä. Nyt se on näivettymässä mandaattien mukaiseen ajankohtais keskusteluun, missä ennakkoon ilmoitetut kysymykset luetaan ja vastataan, paperista. Tunnin tulisi olla sponttaanimpi ja yllättävämpi.
Hallituksen tulisi antaa esityksensä tasaisemmassa tahdissa. Nyt on pahoja ruuhkia ennen kesä- ja joulutaukoja.

Kuudes kysymys: Mitä muuttaisit tiedotusvälineiden työskentelyssä?

Yleisesti ottaen tilanne on ok. Toivoisin kuitenkin enemmän
puolueettomuutta ja asiallisuutta sekä tosiasioiden tarkistamista. Oleellisen, kuten asioiden suuruusluokkien esiin tuomista ja hyvien tapojen noudattamista. Medialla on suosikkinsa, mutta niistä ei kirjoiteta.

Seitsemäs kysymys: Mikä oli se poliittinen viesti jota et eduskuntaurasi aikana saanut läpi? Kerro se meille kaikille nyt.

Harmaan talouden torjunta jää pahasti kesken.
Useiden eri hallitusten lupaama omaishoitajien asema on edelleen hoitamatta.
Kaikkein pienituloisimpien ostovoimaa ei ole saatu vieläkään kunnolla korjatuksi. Se koituisi suoraan sisämarkkinoidenkin hyväksi. Esim. toimeentulotuen myöntämisperusteet leikkaavat pienitulosimmilta mm. lapsilisien korotukset joten ostovoima ei heidän osaltaan pääse kasvamaan.
Valtion vähiä varoja käytetään yhä epätaloudellisella tavalla mm. liikenneinvestoinneissa.
Budjetointi- ja rahoitusasioissa olisi vielä paljon työtä. Valtio ei esim. reagoi juuri mitenkään omaisuutensa kulumiseen.

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>