Suomen ja maailman parhaat yhteiskunnalliset mainokset?

Arvoisa lukija
Kutsun sinut yhteisen muistin harhan ääreen. Käsite ”yhteinen muisti” kuulostaa ensikuulemalta hyvältä. Onneksi se ei ole totta. Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien cyborgeilla ja muilla sielunniljauttajilla on sellainen.
Ihmisen muisti on yksilöllinen. Se on ihmiskunnan suuri lahja, huomattavasti sen aiheuttamia kirouksia suurempi. Tässä vaiheessa kirjoittaja läimäyttää itseään poskelle ja koettaa palata alkuperäiseen asiaan.
Yhteiskunnallinen ja poliittinen mainonta tavoittelevat kokemusten yhteisyyttä, tuota joukkovoiman polttoainetta. Sytykkeinä noissa rovioissa toimivat hyvässä ja pahassa poliittinen mainonta ja propaganda.

Itselleni ihminen on eläin joka on oppinut joukkoviestinnän. Siksi en suhtaudu mainontaan osana pahan akselia. Suhtautumiseni on utelias, jopa lämmin. Suomalaisena tämä on kaiketi ymmärrettävää. Niin suuri osa suomalaisesta yhteiskunnallista mainonnasta on ollut kömpelyydessään hellyttävää.

Mainonta ja sen semiotiikka kertovat kantajastaan, kansasta, paljon. Tämä käy erinomaisesti esille Kari Ketolan ja Timo Vihavaisen vastikään julkaisemasta englanninkielisestä teoksesta jossa he peilaavat Venäjän muutosta ja historiaa muun muassa neuvostoliittolaiseen mainontaan.

Läps. Takaisin asiaan.

Mitkä kotimaiset yhteiskunnalliset tai poliittiset mainokset ovat tehneet sinuun vaikutuksen? Mikä on niiden tarina ja tilanne johon ne ovat ilmestyneet? Miksi arvostat niitä?

Kerro. Kerro mieluusti sanojen lisäksi myös kuvin ja linkein.

Kiitos meidän kaikkien puolesta.

Jussi Lähde

Politklinikan kummisetä

Keskustele aiheesta

Yksi kommentti

  1. Näihin nojaa Maalaisliitto. Vaalijuliste vuodelta 1948. Kuvassa talonpoika nojaa kädellän Raamattuun ja
    lakikirjaan. Juliste teki vaikutuksen koulutaivaltaan aloittavaan poikaseen.
    Nykyisistä kansanedustajaehdokkaista ei kaiketi nojaa molempiin monikaan – osa ei ehkä kumpaankaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>