Rinteen varoitteluretoriikka on riski

Uuden Suomen toimittaja Jenni Tamminen soitti minulle perjantaina. Hän kysyi mielipidettäni Antti Rinteen retoriikasta, jonka sisältö on varoitus: ”Jos et äänestä demareita, tulee porvarihallitus!”

Tamminen kysyi, onko Rinteen retoriikka luovuttamista.

Itse en näe sitä luovuttamisena, mutta riski siinä on silti.

Ensinnäkin kun ihminen varoittaa X:stä, silloin X:n riski on todellinen. Rinne siis myöntää sen, minkä gallupit todistavat: Keskustalla ja Kokoomuksella on valtava etumatka.

Toisekseen kun jokin taho varoittaa: ”älä ota X:ää, ota minut”, silloin hän asettaa itsensä vain korvikkeeksi ja ikään kuin ei-niin-pahaksi vaihtoehdoksi.

Varoitteluretoriikassa on vaaransa. Rinne asemoi itsensä pelkäksi ”pahimman vaihtoehton korvaajaksi”, vaikka hänen pitäisi asemoida itsensä hyväksi vaihtoehdoksi, riippumatta muiden tekemisistä.

Samalla syntyy se riski, että varoitus tuntuu omista seuraajista niin lamauttavalta, että äänestyspäivänä voi ihan hyvin jäädä kotiin. ”Porvarit voittavat kuitenkin.” Varoitteluretoriikka ei aina innosta, vaan se voi myös apatisoida.

Valien tulokset tulevat kohta, mutta nyt jo näyttää siltä, että varoitteluretoriikka ei pure.

Keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>